Velkommen till den offisielle mummibutikken i Norge!

Søk

Sniff: En forsiktig, men entusiastisk følgesvenn

Sniff: En forsiktig, men entusiastisk følgesvenn

Sniff ble adoptert av Mummifamilien i ung alder, og er nesten som et yngre søsken av Mummitrollet. Han er godhjertet, lojal og opprømt. Selv om han gjerne vil ta del i alt som skjer rundt ham, er ikke motet alltid like sterkt som eventyrlysten. 

Er du svak for Sniff? Se alle de flotte Sniff-produktene her!

Sniff drømmer om å finne verdifulle skatter, og er spesielt opptatt av tanken på å eie noe glitrende eller verdifullt.

Han vil være med på alt Mummitrollet og vennene hans gjør, enten det er en ekspedisjon til De ensomme fjellene, eller et møte for å avgjøre en viktig sak i Mummidalen. Likevel er han ganske forsiktig av seg, og vil ikke gjøre noe farlig. Som den yngste i flokken, kan han bli trett og lei når ting blir vanskelige. Men Sniff prøver hele tiden å gjøre så godt han kan, og hjelper alltid til når Mummimamma ber ham om det.

"Sniff prøver alltid å gjøre så godt han kan."

Sniff motiveres av fine gjenstander. Han ønsker seg spesielt glitrende og skinnende ting, som for eksempel perler og diamanter. Hvis det er sjanse for å finne skatter eller å få noe verdifullt, klarer han også å legge bort frykten sin for en kort stund. Han er flink til å finne bortkomne gjenstander – kanskje nettopp fordi han er så glad i ting! Det er han som finner Trollmannens hatt i boken Trollmannens hatt (1948), og han er også den som først oppdager hulen hvor hele familien gjemmer seg når en komet er på vei mot Mummidalen.

Sniff kan være egoistisk. Hvis han blir skuffet, er han ikke særlig flink til å skjule det – selv når det kan såre andres følelser. For eksempel følte den gamle herren som hadde laget den fortryllede hagen i Småtrollene og den store oversvømmelsen (1945) seg ganske støtt da Sniff kritiserte skaperverket hans.

Sniff dukker først opp i Småtrollene og den store oversvømmelsen. Han har blitt mistet av foreldrene sine, Muldvarpen og Fjomsedyret. Heldigvis blir han funnet av Mummimamma og Mummitrollet mens de leter etter Mummipappa. Sniff har store, spisse ører og en lang hale.

Ønsker du deg flere Sniff-skatter? Se her!

Hva er Sniffs favorittgjenstand?
Av alle tingene Sniff har samlet opp gjennom tidene, er favoritten hans lekehunden Cedric. Cedrics øyne er 'nesten som topaser', og han har en ekte månestein i halsbåndet. Sniff elsker også Cedric for ansiktsuttrykket hans – 'et uttrykk som ingen annen hund kunne ha'. Alle blir veldig overrasket når Sniff gir bort Cedric til Gaffsie's datter etter at Mummitrollet forteller ham at "hvis man gir bort noe man virkelig liker, vil man få det tilbake ti ganger og føle seg fantastisk etterpå." Dette fungerer imidlertid ikke som planlagt for Sniff, som i stedet føler seg forferdelig etter å ha mistet sin kjæreste leke. Snusmumrikken prøver å fortelle ham en historie for å muntre ham opp, men han forblir ganske nedstemt.

Hva er Sniff mest redd for?
Sniff er livredd for havet, noe som er uvanlig i Mummidalen – hele Mummifamilien elsker bading, svømming og dykking! Han nekter å bli med Mummitrollet ned for å dykke etter perler ("man vet aldri hva man vil se der nede på bunnen"), selv om han virkelig elsker verdifulle ting. Frykten for vannet kan også forklare hvorfor han ikke vises i "Mummipappa på havet" (1965).

Mindre kjente fakta om Sniff:
Når Sniff først dukker opp i "Småtrollene og den store oversvømmelsen" (1945), blir han referert til som 'det lille dyret'. Det er først i "Kometen kommer" (1946) at han får sitt rette navn.

Sitater fra Sniff:
'"Er dere sikre på at man kan stole på denne mannen?,' hvisket det lille dyret. 'Husk at det er dere som tar risken." Og så gjorde han seg så liten han kunne og gjemte seg bak mummitrollets mamma.'
(Småtrollene og den store oversvømmelsen, 1945)

"'Nå er jeg redd igjen', sa det lille dyret. 'Jeg begynte nesten å angre på at jeg ble med dere.'"
(Småtrollene og den store oversvømmelsen, 1945)

'"Hva er dette? Sa Mummirollet og bråstoppet. 'Der ligger det noe og skinner...' ' En diamant? spurte Sniff og kviknet til'."
(Kometen kommer, 1946)

"I det samme begynte leksikonet med de utenlandske ordene å krølle seg sammen. Sniff bet Hemulen i tommelen av bare opphisselse. 'Se deg for', sa Hemulen sint. 'Du bet meg i tommelen!' 'Å unnskyld', sa Sniff. 'Jeg trodde det var min!'"
(Trollmannens hatt, 1948)

Se vårt store utvalg av Sniff-produkter her.

Søk