Velkommen till den offisielle mummibutikken i Norge!

Søk

Mumimamma: En rolig og trøstende omsorgsperson

Mumimamma: En rolig og trøstende omsorgsperson

Mummimamma er det varme og milde hjertet av Mummifamilien. Hun har en spesiell evne til å sørge for at folk føler seg ivaretatt, og passer på at alle kan få være seg selv.

Er Mummimamma din favoritt? Se alle våre flotte Mummimamma-produkter her

Mummimammas vaske- og renholdsmetoder kan virke uvanlig for enkelte – hun vil heller la oppvasken stå ute i regnet enn å vaske den selv. Hun er glad i å ha det morsomt, og kan også være litt opprørsk iblant. Naturen er veldig viktig for henne, og hun passer hagen ved Mummihuset med samme omsorg som hun gir familien sin. Mummimamma er aldri å se uten håndvesken sin. Den inneholder svaret på mange problemer, for ikke å snakke om tørre sokker, hyssing, bark, godteri og magepulver!

Mummimamma er spesielt opptatt av andres følelser, og vet hvor viktig det er å føle seg respektert, elsket og fri til å være seg selv. For eksempel, når Mummipappa er så uheldig å knuse en tallerken, forsikrer Mummimamma ham om at hun er glad for at han knuste den. Hun sier at den uansett ikke var særlig fin, og at hun aldri hadde likt den. Hun er veldig tålmodig – hun vet at det iblant tar svært lang tid før ting ordner seg, men at de alltid gjør det til slutt. Derfor er Mummimamma rolig, selv når det oppstår en krise. Når en komet setter fart mot Mummidalen, sørger Mummimamma for at familien får med seg alt de trenger; fra pudding og reddik til hyssing og avispapir.

«Mummimamma har en opprørsk side.»

Ingenting kan skje i Mummihuset uten at Mummimamma får det med seg. Så fort hun våkner fra den lange vinterdvalen sin, kan hun se at noen har trikset med sølvbrettet hun bruker for å servere te. Men Mummimamma har også en opprørsk side. Hun elsker en god fest, og har et svakt punkt for Stinky, Mummidalens mest beryktede forbryter, som hun til og med har skjult fra politiet en gang eller to …

Mummimamma elsker alt i naturen, og hagen er hennes største stolthet. Man kan ofte finne henne oppslukt i hagearbeid eller se henne flytte rundt på havskjell langs blomsterbedene. Iblant blir hun tatt for gitt av familien sin, og hun føler seg ganske fortapt i Mummipappas Memoarer (1965), når Mummipappa bestemmer seg for å ta hånd om alt mulig selv. Hun begynner å male for å håndtere situasjonen, og oppdager fort at hun har et stort talent. Hun dekker veggene med nydelige roser, ringblomster, stemorsblomster og peoner, som hjelper henne med å flykte fra de midlertidige problemene familien står i.

Mummimamma dukker først opp i den aller første Mummifortellingen, Småtrollene og den store oversvømmelsen (1945). I denne fortellingen leter hun og Mummitrollet etter en bortkommen Mummipappa, som de blir lykkelig gjenforent med i Mummidalen.

Er Mummimamma din favoritt? Se alle våre flotte Mummimamma-produkter her

Har Mummimamma noen spesielle talenter?

Mummimamma har en utmerket hukommelse, spesielt når det kommer til fødselsdager. Hvis noen har fødselsdag mens de bor i Mummihuset, sørger hun alltid for at de får favorittdesserten sin etter middag.

Hva har Mummimamma i vesken sin?
Mummimammas håndveske gjemmer mer enn man kan se med det blotte øye. Vesken inneholder løsningen til et ethvert tenkelig problem – sammen med tørre sokker, hyssing, bark, søtsaker og magepulver. Vesken fungerer også som et symbol på Mummimamma selv. Når håndvesken hennes forsvinner, blir Mummimamma ganske fortvilet. Og da den dukker trygt opp igjen, avholdes en stor fest, hvor alle innbyggerne i Mummidalen er invitert. 

En lite kjent faktaopplysning om Mummimamma:
Mummimamma er en av karakterene som er inspirert av mennesker i Tove Janssons eget liv. Hun er basert må Toves egen mor, den grafiske designeren Signe Hammarsten-Jansson, som familien gjerne bare kalte «Ham».

 Mummimamma-sitater:

 • “– Der kan du se, sa Mummimamma. – Alle liker det. Bare du forandrer innholdet og skrivemåten lite grann. Jeg skal passe på at ingen forstyrrer deg, og du skal få ha en skål med sukkertøy ved siden av deg mens du arbeider! 
  (Mummimamma til Mummipappa, Farlig midtsommer, 1954)
 • "– Kanskje hun gjerne vil være usynlig en stund. Too-tikki sa at hun er sjenert. Jeg tror det er best å la ungen være i fred til vi finner på noe bedre. 
  (Mummimamma, Det usynlige barnet, 1962)
 • "Mammaen kjente seg så liten der hun lå. Hun boret snuten ned i puten og prøvde å tenke på for eksempel et epletre."
  (Pappaen og havet, 1965)
 • "Mammaen dyttet oppvasken inn under sengen så rommet skulle se litt koseligere ut, og så gikk hun ut for å lete etter jord. Det var en meget viktig tur."
  (Pappaen og havet, 1965)
 • "– Nå skal vi legge oss, sa Mummimamma. – Vi skal ikke si noe mer om kometen, og ikke tenke på den heller. Og ingen får lov til å gå ut og se hva som har skjedd. Det er tidsnok i morgen." 
  (Kometen kommer, 1968)

Vet du om noen som er ekstra glade i Mummimamma? Se fine Mummimamma-gaver her!

Søk